Acasa > Digestie > Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza

sus

Ce este intoleranta la lactoza?

Intoleranta la lactoza este incapacitatea de a digera si absorbi lactoza (zaharul din lapte), care duce la simptome gastro-intestinale atunci cand se consuma lapte sau produse alimentare care contin lapte. sus

Care sunt cauzele intolerantei la lactoza?

Lactoza este o molecula de zahar, care este alcatuita din doua zaharuri mai mici, glucoza si galactoza. Pentru ca lactoza sa fie absorbita din intestin in organism, aceasta trebuie sa fie mai intai impartita in glucoza si galactoza. Glucoza si galactoza sunt apoi absorbite de catre celulele mucoasei intestinului subtire. Enzima care imparte lactoza in glucoza si galactoza este numita lactaza, si este situata pe suprafata celulelor mucoasei intestinului subtire. Intoleranta la lactoza este cauzata de activitatea redusa sau absenta a lactazei care previne divizarea lactozaei (deficit de lactaza). Deficitul de lactaza poate aparea din trei cauze: congenitale, secundare sau de dezvoltare. sus

Cauzele congenitale de intoleranta la lactoza

Deficitul de lactaza poate aparea din cauza absentei congenitale (absent de la nastere) de lactaza din cauza unei mutatii in gena care este responsabila pentru producerea de lactaza. Aceasta este o cauza foarte rara de deficit de lactaza, iar simptomele acestui tip de deficit de lactaza incep la scurt timp dupa nastere. sus

Cauzele secundare de intoleranta la lactoza

O alta cauza a deficitului de lactaza este deficitul de lactaza secundar. Acest tip de deficit este din cauza bolilor care distrug mucoasa intestinului subtire, impreuna cu lactaza. Un exemplu de o astfel de boala este sprue celiac. sus

Cauzele de dezvoltare de intoleranta la lactoza

Cele mai frecvente cauze de deficit de lactaza este o scadere a valorii de lactaza, care are loc dupa copilarie si persista la varsta adulta, denumita in continuare hypolactasia. Aceasta scadere in lactaza este programata genetic, si prevalenta acestui tip de deficit de lactaza la diferite grupuri etnice este foarte variabila. Astfel, in randul populatiilor din Asia este aproape 100%, printre indienii americani este de 80%, iar la negri este de 70%, cu toate acestea, in America caucazieni sunt numai 20%. In plus fata de variabilitatea in prevalenta de deficit de lactaza, de asemenea, exista o variabilitate in functie de varsta la care simptomele de intoleranta la lactoza apar. Astfel, in randul populatiilor din Asia, simptome de deficit de lactaza apar in jurul varstei de 5 ani, intre negri si mexicano-americani la varsta de 10 ani, si la finlandezi la 20 de ani. Este important sa subliniem faptul ca deficitul de lactaza nu este acelasi lucru cu intoleranta la lactoza. Persoanele cu deficiente usoare de lactaza de multe ori nu au nici un simptom dupa ingestia de lapte. Din motive neclare, chiar si persoanele cu deficiente moderate de lactaza pot sa nu aibe simptome. Un diagnostic de deficit de lactaza se face in cazul in care cantitatea de lactaza in intestin este redusa. sus

Care sunt simptomele de intoleranta la lactoza?

Simptomele comune sunt:
  • dureri abdominale,
  • diaree, si
  • flatulenta
Mai putin frecvente sunt:
  • balonari abdominale,
  • distensie abdominala, si
  • greata.
Din pacate, aceste simptome pot fi cauzate de mai multe afectiuni gastro-intestinale sau boli, astfel incat prezenta acestor simptome nu poate clarifica daca o persoana are deficit de lactaza sau intoleranta la lactoza. Simptomele apar din cauza lactozei neabsorbite care trece prin intestinul subtire si in colon. In colon, o bacterie imparte lactoza si foloseste glucoza si galactoza rezultate pentru propriile sale scopuri. Din pacate, atunci cand utilizeaza glucoza si galactoza, aceste bacterii elimina gaze de hidrogen. Unele dintre gaze sunt absorbite de colon si corp si este sunt expulzate de catre plamani in respiratie. Cea mai mare parte de hidrogen, este utilizat in colon de alte bacterii. O mica parte din gazul de hidrogen este expulzat si este responsabil pentru cresterea flatulentei (gaze).Unii oameni au un tip de bacterie care modifica hidrogenul in gaz metan, iar acesti oameni vor elimina fie numai metan fie metan si hidrogen in respiratie si flatus. Nu toata lactoza care ajunge la colon este impartita si utilizata de catre bacteriile colonice. Lactoza neampartita atrage apa in colon (prin osmoza). Aceasta duce la scaune moi, diareice. Severitatea simptomelor de intoleranta la lactoza variaza foarte mult de la persoana la persoana. Un motiv pentru aceasta variabilitate este ca oamenii au diferite cantitati de lactoza in dieta lor, mai multa lactoza in dieta, cu atat mai probabil si simptome mai severe. sus

Cum sunt diagnosticate deficitul de lactaza si intoleranta la lactoza?

Desi exista mai multe modalitati pentru a diagnostica intoleranta la lactoza, cei mai multi oameni nu au fost niciodata in mod oficial testati pentru intoleranta. Acest lucru este regretabil, pentru ca cel putin 20% din persoanele care cred ca au intoleranta la lactoza nu au, si 20% din persoanele care cred ca nu au, de fapt, au. De ce cred atat de multi oameni ca au intoleranta la lactoza atunci cand nu au? Aceasta credinta eronata poate fi comun din mai multe motive. Persoanele cu simptome gastro-intestinale inexplicabile (nediagnosticate) cauta o explicatie. Deoarece intoleranta la lactoza este o afectiune bine-cunoscuta, aceasta ofera oamenilor explicatia pentru simptomele lor. Confirmarea faptului ca intoleranta la lactoza este prezenta de multe ori se face subiectiv si fara corelarea mai atenta intre ingestia de lapte sau produse lactate si simptome. Extrapoland din datele cu privire la efectul placebo, se poate emite ipoteza ca intre 20 si 40 la suta din oamenii care cred ca se simt mai bine ne mai consumand lapte, nu se simt. Testarea oficiala pentru intoleranta la lactoza este valoroasa. Aceasta testare, nu numai ca confirma sau infirma intoleranta la lactoza dar poate atrage atentia asupra unor afectiuni reale responsabile pentru simptomele respective. sus

Dieta de eliminare

Probabil modul cel mai comun pe care il fac oamenii pentru a-si testa intoleranta la lactoza este acela de a elimina laptele si produsele lactate din alimentatie. 1. Produsele lactate sunt atat de intalnite in produsele alimentare preparate de la supermarket sau din restaurant incat o dieta de eliminare care nu este riguroasa va include in continuare cantitati substantiale de lapte. Astfel, persoanele cu deficit sever de lactaza in timpul unei diete de eliminare pot ingera suficienta lactoza pentru ca simptomele sa existe si pentru a concluziona eronat sa nu intoleranta la lactoza este cauza problemelor. 2. Oamenii fac adesea ipoteze precum ca sunt intoleranti la lactoza pe baza unui proces scurt de eliminare. Un studiu scurt, poate fi adecvat in cazul in care simptomele sunt severe si apar de zi cu zi, dar nu si in cazul in care simptomele sunt subtile si/sau variabile. In acest din urma caz, o dieta de eliminare trebuie continuate timp de cateva saptamani. 3. Deoarece simptomele de intoleranta la lactoza sunt subiective si variabile, exista intotdeauna posibilitatea unui “efect placebo”, in care oamenii cred ca ei se simt mai bine eliminand laptele atunci cand, de fapt, ei nu se simt mai buni. Asa cum s-a discutat anterior, cu simptome subiective, cum ar fi cele de intoleranta la lactoza, un efect placebo apare intr-un procent de 20% -40%. Daca o dieta de eliminare trebuie sa fie utilizata pentru diagnosticarea intolerantei la lactoza, ar trebui sa fie un regim alimentar riguros. O dieta riguroasa necesita consilierea unui dietetician sau citirea unui ghid pentru o dieta de eliminare a lactozei. Dieta, de asemenea, trebuie sa fie suficient de lunga pentru a evalua clar daca sunt sau nu simptome. Eliminarea tuturor produselor lactate ar trebui sa elimine simptomele complet daca intoleranta la lactoza este singura cauza a lor. sus

Provocarea laptelui

Provocarea laptelui este o modalitate mai simpla de a diagnostica intoleranta la lactoza decat o dieta de eliminare. O persoana posteste peste noapte si bea apoi un pahar de lapte dimineata. Nu mai mananca si nu mai bea nimic timp de 3-5 ore. Daca o persoana este intoleranta la lactoza, laptele ar trebui sa produca simptome in termen de cateva ore de la ingestie. Daca nu exista simptome sau simptomele sunt mai blande decat in mod substantial, este putin probabil ca intoleranta la lactoza este cauza simptomelor. Este important ca laptele care este utilizat sa fie fara grasimi, in scopul de a elimina posibilitatea ca grasimea din lapte sa fie cauza simptomelor. Nu este posibil ca simptomele sa fie cauzate de alergie la lapte deoarece alergie la lapte este rara si in primul rand apare la sugari si copii mici. Un aspect important este cantitatea de lapte necesara pentru provocarea laptelui.
  • Daca o persoana bea mai multe pahare de lapte sau ingera cantitati mari de lapte continute in dieta lor normala, o cantitate mai mare de lapte ar trebui sa fie utilizata in provocare, 8-16 uncie la un adult, echivalent cu unul sau doua pahare mari de lapte.
  • In cazul in care persoana, de obicei, nu se bea mai multe pahare de lapte sau nu ingera cantitati mai mari de lapte continute in diverse produse, ar putea exista o problema cu folosirea 8-16 uncii de lapte pentru testare. Aceste cantitati mari de lapte utilizate pentru testare pot determina simptome. Din punct de vedere tehnic, se observa intoleranta la lactoza atunci cand acesata este testata cu cantitati mai mari de lapte, lactoza din dieta lor normala nu poate fi responsabila pentru simptomele lor obisnuite.
sus

Testul respirator

Testul respirator cu hidrogen este testul cel mai convenabil pentru deficitul de lactaza si de intoleranta la lactoza. Pentru testul respirator, lactoza pura, de obicei, 25 de grame (echivalentul a 16 ml de lapte), este ingerata cu apa dupa un post peste noapte. La persoanele care au intoleranta la lactoza, lactoza, care nu este digerata si absorbita in intestinul subtire ajunge la nivelul colonului, unde bacteriile impart lactoza in glucoza si galactoza si produc hidrogen sau gaz metan. Mici cantitati de hidrogen si de metan sunt absorbite de colon in sange si apoi ajung la plamani, in cazul in care acestea se excreta in respiratie. Probele de aer sunt colectate la fiecare 10 sau 15 minute pentru 3-5 ore dupa ingestia de lactoza, si probele sunt analizate pentru hidrogen si/sau metan. In cazul in care se gaseste hidrogen si/sau metan in respiratie, inseamna ca intestinul subtire al persoanei nu a digerat si absorbit toate lactoza. Persoana are deficit de lactaza. Cantitatea de hidrogen sau metan excretat in respiratie este aproximativ proportionala cu gradul de deficit de lactaza. Cantitatea de hidrogen si/sau metan in respiratie, cu toate acestea, nu este proportionala cu severitatea simptomelor. Cu alte cuvinte, o persoana care produce putin hidrogen si/sau metan poate avea simptome mai severe decat o persoana care produce o mare cantitate de hidrogen si/sau metan. Testul respirator este cel mai bun test pentru determinarea deficitului de lactaza si intoleranta la lactoza, dar are cateva puncte slabe. Primul este faptul ca este un test lung, plictisitor. Al doilea este faptul ca sufera de aceeasi problema ca testul de provocare al laptelui cu privire la cantitatea de lactoza care ar trebui sa fie utilizata. In sfarsit, testul respirator poate fi fals anormal atunci cand exista raspandirea bacteriilor din colon in intestinul subtire, o afectiune numita cresterea exagerata bacteriana in intestinul subtire. Atunci cand apare suprainfectia, bacteriile care s-au mutat in sus, in intestinul subtire, ajung la lactoza in intestin inainte de a exista suficient timp pentru lactoza care urmeaza sa fie digerata si absorbita in mod normal, si aceste bacterii produc hidrogen si/sau metan. Acest lucru poate duce la un diagnostic eronat de intoleranta la lactoza. sus

Testarea glucozei din sange

Testul de glucoza din sange este un alt test pentru determinarea deficitului de lactaza si intolerantei la lactoza. Pentru testul de glucoza din sange, lactoza este ingerata (de obicei, 0.75 – 1.5 grame de lactoza pe kg de greutate corporala), dupa un post peste noapte, si probele de sange de serie sunt extrase si analizate pentru glucoza. In cazul in care nivelul de glucoza din sange creste mai mult de 25 mg/100 ml, aceasta inseamna ca lactoza a fost impartita in intestin si glucoza rezultata a fost absorbit in sange. Acest lucru implica faptul ca nivelurile de lactaza sunt normale. Din pacate, testul de glucoza din sange, desi simplu in principiu, necesita prelevarea de probe multiple de sange. Mai mult, testul are multe probleme. sus

Testul de aciditate a scaunului

Test de aciditate a scaunului este un test pentru deficitul de lactaza la sugari si copii mici. Pentru testul de aciditate a scaunului, i se da nou-nascutului sau copilului o cantitate mica de lactoza. Se iau mai multe probe din scaune consecutive si se testeaza aciditatea. Cu un deficit de lactaza, lactoza neabsorbita intra in colon si este impartita in glucoza si galactoza. O parte din glucoza si galactoza este defalcata in functie de bacterii in acizi, de exemplu, acid lactic. Prin urmare, un copil cu deficit de lactaza va dezvolta un scaun acid, dupa administrarea dozei test de lactoza. In ciuda disponibilitatii de testare a aciditatii scaunului, superioritatea testelor de respiratie a condus la modificari in echipamentele pentru colectarea mostrelor de respiratie care fac acest tip de teste de respiratie mult mai usoare pentru copii si sugari. Astfel, testul de aciditate a scaunului nu se realizeaza foarte frecvent. sus

Biopsia intestinala

Testul cel mai direct de deficit de lactaza este biopsia din mucoasa intestinala prin masurarea nivelurilor de lactaza in captuseala. Biopsia poate fi obtinuta prin endoscopie sau prin capsule speciale care sunt trecute prin gura sau nas in intestinul subtire. Analiza nivelurilor de lactaza in biopsie impune proceduri specializate, care nu sunt adesea disponibile, si, ca urmare, nivelurile de lactaza nu sunt masurate mereu, exceptie facand cercetarile. sus

Care sunt sursele de lactoza in dieta?

Desi laptele si produsele alimentare fabricate din lapte sunt singurele surse naturale de lactoza, lactoza de multe ori este “ascunsa” in produsele alimentare preparate. Persoanele cu toleranta foarte scazuta la lactoza trebuie sa stie ca multe produse alimentare pot contine lactoza, chiar si in cantitati mici. Produsele alimentare care pot contine lactoza include:
  • paine si alte bunuri coapte;
  • cereale prelucrate pentru micul dejun;
  • cartofi instant, supe, bauturi pentru micul dejun;
  • margarina;
  • salate pansamente;
  • bomboane si alte gustari; si
  • mixuri pentru clatite, biscuiti si prajituri.
Unele produse etichetate non lapte, cum ar fi frisca de cafea sub forma de praf si toppingul de frisca, de asemenea, pot include ingrediente care sunt derivate din lapte si, prin urmare, contin lactoza. Cumparatorii inteligenti invata sa citeasca etichetele produselor alimentare cu grija, cauta continutul nu doar pentru lapte si lactoza, ci si pentru zer, unt, produse din lapte, substanta uscata din lapte, lapte praf si uscat degresat. Daca oricare dintre acestea sunt listate pe o eticheta, pot contine lactoza. In plus fata de sursele de hrana, lactoza poate fi “ascunsa” in medicamente. Lactoza este folosita ca baza pentru mai mult de 20% din medicamentele prescrise si aproximativ 6% din medicamentele fara prescriptie. Multe tipuri de pilule anticonceptionale, de exemplu, contin lactoza, la fel ca unele comprimate folosite pentru acidul din stomac si pentru gaze. Cu toate acestea, aceste produse afecteaza de obicei, numai persoanele cu intoleranta severa la lactoza, deoarece acestea contin cantitati foarte mici de lactoza. sus

Cum se trateaza intoleranta la lactoza?

Modificari dietetice Metodele cele mai evidente de a trata intoleranta la lactoza constau in reducerea cantitatii de lactoza din dieta. Din fericire, cei mai multi oameni care au intoleranta la lactoza pot tolera cantitati mici sau chiar moderate de lactoza. Este nevoie de multe ori doar de eliminarea celor mai importante produse care contin lapte pentru a elimina simptomele. Astfel, poate fi necesar sa se elimine numai lapte, iaurt, branza de vaci, si inghetata. Desi iaurtul contine cantitati mari de lactoza, de multe ori este bine tolerat de persoanele cu intoleranta la lactoza. Acest lucru poate fi asa pentru ca bacteriile folosite pentru a face iaurt contin lactaza. Iaurtul, de asemenea, s-a dovedit a fi digerat mai lent de stomac decat o cantitate echivalenta de lapte. Acest lucru permite mai mult timp pentru ca lactaza intestinala sa imparta lactoza in iaurt si, cel putin teoretic, ar duce la lactoza mai putina in colon. Cele mai multe supermarket-uri transporta lapte, care a avut lactoza deja defalcata pe adaugarea de lactaza. Inlocuitori de lapte, de asemenea, sunt disponibili, inclusiv soia si lapte de orez. Acidophilusul continut de lapte nu este benefic, deoarece acesta contine lactoza la fel de multa ca laptele normal. Pentru persoanele care nu tolereaza nici in cantitati mici lactoza, restrictiile alimentare devin mai severe. Orice cantitate de lapte care contine lapte trebuie sa fie evitata. Este deosebit de important sa se elimine produsele alimentare cumparate de la supermarket si felurile de mancare de la restaurante, care au sosuri preparate care contin lapte. Enzima lactaza Sunt disponibile capsule sau tablete de lactaza care se iau cu lapte. Adaptare Unii oameni considera ca prin cresterea lenta a cantitatii de lapte sau a produselor lactate in dieta lor, sunt capabili sa tolereze cantitati mai mari de lactoza fara simptome in curs de dezvoltare. Aceasta adaptare la cantitati tot mai mari de lapte nu se datoreaza cresterii de lactaza in intestin. Adaptarea, probabil, rezulta din modificarile bacteriilor din colon. Cantitatile tot mai mare de lactoza care intra in colon schimba mediului acestuia, de exemplu, prin cresterea aciditatii. Aceste modificari pot modifica modul in care bacteriile din colon folosesc lactoza. De exemplu, bacteriile pot produce mai putin gaz. Suplimente de calciu si vitamina D Laptele si produsele lactate sunt cele mai bune surse alimentare de calciu, deci nu este de mirare faptul ca deficitul de calciu este comun in randul persoanelor cu intoleranta la lactoza. Acest lucru creste riscul si severitatea a osteoporozei si a fracturilor osoase rezultate. Este important, prin urmare, pentru persoanele cu intoleranta la lactoza sa completeze dieta cu calciu. Un deficit de vitamina D, de asemenea, cauzele bolii de oase si fracturi. Laptele este imbogatit cu vitamina D si este o sursa majora de vitamina D pentru multi oameni. Desi alte surse de vitamina D pot substitui laptele, acestea sunt o idee buna pentru persoanele cu intoleranta la lactoza. sus

Care sunt consecintele pe termen lung ale intolerantei la lactoza?

Pe termen lung intoleranta la lactoza inseamna deficienta de calciu, care duce la osteoporoza. Mai putin frecvent, deficitul de vitamina D poate sa apara si sa conduca catre boala osoasa. Ambele probleme de sanatate pot fi prevenite cu usurinta prin suplimente de calciu si vitamina D. Adevarata problema este ca multi oameni cu intoleranta la lactoza, care constient sau inconstient evita laptele nu-si dau seama ca au nevoie de suplimente. sus

Ce este nou in intoleranta la lactoza?

Este posibil ca testand ADN-ul persoanelor sa poti da un diagnostic de deficit de lactaza. Este inca prea devreme pentru a sti cat de utila este aceasta incercare sofisticata in evaluarea clinica si tratamentul pacientilor. Este un test scump. In plus, testul nu este foarte bun la o distinctie intre deficitul de lactaza si intoleranta la lactoza, deoarece simptomele de intoleranta la lactoza variaza in severitate in randul persoanelor fizice. sus

Intoleranta la lactoza (Pe scurt)

  • Intoleranta la lactoza este incapacitatea de a digera lactoza, principalul zahar din lapte, care da nastere la simptome gastro-intestinale.
  • Intoleranta la lactoza este cauzata de o deficienta a enzimei lactaza intestinala care imparte lactoza in doua zaharuri mai mici, glucoza si galactoza, si permite sa fie absorbite in intestin.
  • Simptomele primare ale intolerantei la lactoza sunt diareea, flatulenta si durerile abdominale. Balonarea abdominala, distensia abdominala si greata pot sa apara.
  • Intoleranta la lactoza poate fi diagnosticata prin eliminarea lactozei din regimul alimentar, provocarea laptelui, testul de respiratie, testul de glucoza din sange, testul aciditatii scaunului si biopsia intestinala.
  • Intoleranta la lactoza este tratata cu schimbarile de dieta, suplimentele de lactaza si adaptarea la cantitati tot mai mari de lapte.
  • Evitarea laptelui si produselor lactate pot duce la un deficit alimentar de calciu si vitamina D, care, la randul sau, poate duce la boli osoase (osteoporoza).
 

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate *

*


*